Sabina Grigore
Forumul Mondial de Educație Non-Formală - Rio de Janeiro
Actualizată în: 6 mar. 2020
La începutul lunii decembrie (în 2019), la Rio de Janeiro a avut loc primul Forum Mondial de Educație Non-Formală. A fost un primul eveniment global care a adus la un loc actori importanți din lumea educației non-formale, Organizația Mondială a Mișcării Scout (WOSM) fiind printre organizatori.
Personal am avut oportunitatea (și onoarea) să reprezint Organizația Națională ”Cercetașii României” (ONCR) și să absorb cât mai mult din ideile și bunele practici împărtășite, pe care mai apoi să le împărtășesc cu membrii organizației.

Au participat mai mult de 60 de organizații (printre care și cele 6 cele mai mari organizații mondiale de educație non-formală*), ce au împărtășit din experiențele lor și au căutat soluții la problemele pe care le întâmpinăm cu toții când vine vorba de educație și de implicarea tinerilor!
Pentru că pe 7 decembrie am avut ședința trimestrială de Consiliu Director, am plecat spre Rio pe 8 decembrie și după o călătorie de mai bine de 20 de ore și 2 escale am ajuns în Rio luni dimineața, numai la fix pentru începutul Forumului.
Au fost 3 zile pliiiinnnnneeee de activități. Prezentări, discuții în panel, discursuri, ateliere, sesiuni de bune practici, seri de socializare și altele.
Și înainte să intru în detalii legat de sesiunile la care am participat în fiecare din cele 3 zile, câteva concluzii și idei personale:
Am povestit cu cercetași din câteva organizații de cercetași despre revizuirea programului lor pedagogic și pe baza informațiilor primite cred că e util să cerem sprijinul unui consultant WOSM.
UNFPA a dezvoltat un toolkit foarte fain în aria de Youth Empowerment: Step-up! (detalii mai jos), pe care mi-ar plăcea să îl preluăm și să îl promovăm pentru exploratori și seniori, în organizație.
În timpul sesiunilor mi-a venit ideea unui ”Boot camp pe Leadership” tot pentru exploratori și seniori, în care să își dezvolte abilitățile de gestiune a proiectelor, conducerea unei echipe, teamwork, soft skills, etc .
Pe partea de training mi s-a confirmat că e util să dezvoltăm traininguri online (eLearning și micro-learning), pentru a încuraja învățarea continuă și asumarea personală a învățării (nu sunt ceilalți responsabili să învăț eu, ci eu îmi asum singur/ă dezvoltarea personală) - am început să facem asta în Woodbadge și cred că e util să o extindem și în formarea de bază.
În lumea ONG-urilor se pare că avem probleme comune, ne confruntăm cu aproximativ aceleași provocări - și ăsta e un motiv în plus să facem parteneriate și să lucrăm împreună să găsim soluții la ele.
Într-o lume în care suntem manipulați constant prin furnizarea de informații false sau incomplete și în care cei mai ”tari” profită să iasă în față, mi se pare din ce în ce mai important să sprijinim dezvoltarea tinerilor astfel încât să conducă pe baza unor principii și valori, să aibă ”verticalitate” și să fie autentici.
Și acum să intrăm în detalii:
Prima zi - 9 decembrie
În prima zi am discutat despre educația non-formală și despre ce presupune ea. Câteva idei cu care am rezonat sau care mi-au deschis câteva semne de întrebare legat de ce facem ce facem și de cum facem educație:
”Educația e răspunsul la majoritatea întrebărilor, soluția identificată pentru o grămadă de probleme (încălzire globală, dezastre naționale, diversitate și incluziune, dezvoltarea durabilă, etc) și avem o problemă în faptul că, la nivel global, sistemul educațional nu e adaptat și pregătit pentru vremurile noastre” - Jayathma Wickramanayake (UN Secretary - General's Envoy of Youth)
”If it's not fun, it's not Scouting” - Pia Mortensen (WOSM)
”Echipați tineri cu abilități vitale pentru a fi o mai bună variantă a lor mâine” - Craig Turpie (Președinte WOSM)
”A changing world of learning - where does NFE fit in?” - discuție în panel facilitată de Adam Alhendawi (WOSM): accent pus pe învățarea pe tot parcursul vieții, adică pe nevoia de a învăța, dezvăța și reînvăța, ideea e a folosi noile tehnologi pentru a cultiva acest mod de gândire și pe faptul că educația viitorului va fi legată de SDG-uri, cetățeni globali, abilități pentru secolul 21, etc.
Value-Based leadership (VBL) - workshop facilitat de Irem Tumer (UNFPA): strategia lor e axată pe 3 arii mari: Corpul Meu, Viața Mea, Lumea Mea.

Value based leadership (VBL) = leadership cu o fundație morală și etică; am pornit la un exercițiu despre valori, prin care trebuia să vedem ce valori avem noi și ce valori are organizația din care venim - și să vedem care sunt ariile comune. Irem a povestit despre VBL pentru schimbare socială, care se întâmplă când se intersectează valorile individuale cu cele colective și cu o viziune pentru schimbare socială.

Ca exemplu de VBL au dezvoltat un kit de Leadership, numit Step Up!, pe care vrem să încercăm să îl integrăm în activitățile noastre, mai ales la exploratori și seniori, întrucât e un instrument foarte util pentru partea de empowerment. E alcătuit din 17 exerciții, împărțite în 4 etape: cunoaște-te pe tine, lucrează cu ceilalți, planifică pentru a crea o schimbare, fă să dureze. Exemple de exerciții: clarificarea valorii, identitate socială, conștientizare culturală, dinamica echipei, generarea de idei, maparea stakeholderilor, ”rezultate în lanț”, copleșire vs. supraîncărcare,etc).

”Worlds within worlds: developing “worldly leadership” through non-formal education” - workshop facilitat de WAGGGS. Ghidele ne-au prezentat modelul WAGGGS de leadership, care e mai degrabă axat pe comportament decât pe competențe. Cuprinde 6 arii (prezentate în imaginea din dreapta), fiecare conectată cu un anumit mindset. Au dezvoltat și un set de întrebări prin care să faciliteze reflecția pe fiecare arie.
”The impact of education” - discurs ținut de Sarah Abushaar. A pus un accent puternic pe educație, pe competențele necesare în viitor (rezolvarea de probleme, gândirea critică, munca în echipă) precum și pe acțiuni pe care fiecare din noi ar trebui să le facă: să oferim șanse, să îi sprijinim pe cei de lângă noi, să spargem zidurile/barierele dintre noi și să creăm echipe puternice.
”Translating Education into Action to Achieve the SDGs” - discuție în panel facilitată de Dr. Wayne A. Davis, Chief Commissioner of the Ethiopian Scout Association. Câteva din ideile notate din timpul discuțiilor: agilitatea - o competență ce ar trebui promovată, de vreme ce o practicăm deja; să îi punem pe tineri în primele rânduri (să le dăm posibilitatea să ia roluri de conducere); UNESCO a aprobat deja planul pentru 2030 în ceea ce privește SDGurile (poate ar fi util să ne uităm și noi ce ținte sunt); când vine vorba de provocările pe care le întâmpinăm în implementarea și atingerea țintelor pentru 2030 una din sugestii a fost să nu reinventăm roata, ci să ne folosim de parteneriate pentru a ne atinge țintele.
Ziua s-a terminat cu o sesiune de networking, în care a fost și un speed dating, pentru a cunoaște din celelalte organizații și a găsi subiecte comune de discuții.
A doua zi - 10 decembrie
Ziua de marți a avut cam același format ca ziua anterioară
”Reality check: What's at stake for the world's largest youth generation" - discurs și apoi discuție în panel facilitate de Jayathma Wickramanayake (United Nations). Câteva ide: - tinerii NU sunt liderii de mâine, ci liderii de AZI, și există multe exemple ce o pot demonstra; - e nevoie să facem diferența dintre o dovadă/un fapt și o opinie; - reflecție - ne bazăm programul pe nevoile copiilor și tinerilor în loc să ne bazăm pe drepturile lor; - unde stă responsabilitatea? la tineri sau la noi, organizațiile? Ar trebui să ne asigurăm că toate vocile sunt auzite și reprezentate și că fiecare poate / are posibilitatea să își găsească locul; - să fim conștienți de privilegiile noastre; - să facem mai multe parteneriate cu business-urile, că așa vom putea schimba mult mai mult lumea, vom avea un impact mult mai mare.
”Science in NFE” - workshop facilitat de două cercetașe din Boy Scouts of America (BSA) și Brazilia. A fost o prezentare a programului STEM al BSA și apoi niște exerciții axate pe analiza programului cercetășesc, pornind de la un sistem aplicabil în principal în știință. Întrebarea/Reflecția cu care am plecat de la sesiunea asta e: ținând cont de nevoia de a dezvolta gândirea critică, cum o incorporăm noi în programul cercetășesc? Răspundem la întrebarea ”de ce” când ne gândim activitățile și le creăm astfel încât să îi încurajăm pe copii și tineri să o facă?
”Agile Paths in Education” - workshop facilitat de cercetașii din Olanda. Ne-au prezentat noul lor sistem de formare, bazat pe principiile Agile: formare mai mult la nivel local, învățarea să se facă în funcție de ritmul fiecăruia, multă formare online (video, cărți, auto-reflecție, quiz-uri, opțiune de chat, opțiune de cerere de training față în față, etc). Pentru asta au dezvoltat un fel de fișă de post pentru fiecare rol din centrul local, cu fișe pentru descrierea nivelurilor de competențe necesare, plus un sistem de coaching și training regional și național: ca să îți poată fi validată învățarea, cel de la un nivel mai sus vine și auditează ce și cum (liderul e auditat de coach-ul regional, funcțiile regionale de cele naționale, etc)
”Focusing on Fundamentals” - workshop facilitate de cercetașii din Noua Zeelandă.

Au făcut un studiu în organizația lor care le-a arătat că cercetașii nu știu legea scout, așa că s-au hotărât să facă ceva: au folosit informații dintr-un studiu făcut de Universitatea din Oregon pe PB4L (Positive Behaviour for Learning) și pe baza lor, când au făcut revizuirea pedagogiei au revizuit și legile și valorile organizației și au definit 3 valori/legi, aplicabile la toate ramurile de vârstă.
La finalul zilei a fost o prezentare mai amănunțită a tool-ul dezvoltat de UNFPA în colaborare cu Prezi, Step-up!. Detalii sunt mai sus, la sesiunea de Value Based Leadership. Ce mi-am mai notat în timpul ședinței e faptul că acum Prezi are și o opțiune de Prezi Video, care combină partea de informații cu video, deci poți face un fel de training în care participanții să te vadă, dar să și ai pe ecran tot felul de informații utile pe care vrei să le prezinți - mi s-a părut foarte fain și un tool pe care îl putem folosi poate chiar și noi, în organizație!
Ziua s-a terminat cu seara internațională și Marketplace of Ideas - ca de obicei participanții au adus mâncare delicioasă, de la ei de acasă, a fost multă vorbă și voie bună + materiale de la alte organizații.
A treia zi - 11 decembrie
Ziua a treia a fost puțin mai scurtă, cel puțin pentru mine că trebuia să plec mai devreme să prind avionul, însă nu a fost lipsită de lecții și experiențe faine.
”How to Predict the Future” discurs de Juan David Aristizabal în care ne-a provocat să reflectăm puțin la fraza ”trebuie să vorbim”, care de cele mai multe ori e asociată cu vești negative și la cum anume ne pregătim copiii și tinerii să poată gestiona conversațiile dificile? Oare chiar avem impact? Ar fi util să fim liderii care îi inspiră pe copii și tineri să mănânce brocoli, nu înghețată, adică ceea ce au nevoie și nu ce își doresc.
”Stories of disruption: Policy, Technology and Non-Formal Education” - discuție în panel facilitată de Sarah Rita Kattan (WOSM) în care invitații au povestit despre nevoia de a adapta, de a folosi o abordare combinată (să incorporăm și să folosim tehnologia), au pus accent pe faptul că suntem și creatori digitali, nu doar utilizatori și că din prisma vitezei de dezvoltare a tehnologiei avem nevoie să dezvoltăm abilitatea de a învăța și a ne adapta.
”Innovative Approaches to Engage adults in NFE” - laborator inovativ. Am lucrat în echipe să găsim soluții la diferite probleme pe care le întâmpinăm în dialogul și colaborarea între generații. Cea mai frecventă soluție identificată a fost comunicarea (CNV, comunicare asertivă, etc).
”Declarația de la Rio privind educația non-formală stabilește o agendă de acțiune ambițioasă, captivând vocile și viziunile Forumului Mondial pentru Educație Non-Formală, pentru a chema părțile interesate să acționeze în ceea ce Forumul crede că trebuie făcut pentru a împuternici milioane de tineri din întreaga lume prin educație non-formală.”
”Building alliances & acting on commitments” - discuție în panel facilitată de João Armando G. (fost președinte WOSM). Discuțiile au fost axate în principal pe nevoia de a crea sinergii între organizațiile prezente și idei de cum pot fi rezolvate provocările pe care le întâmpină: să ne folosim de rețelele create deja, să avem acele ”discuții dificile” pentru a putea aduce la un loc și a facilita colaborarea între acele ONG-uri care pot fi în competiție și invitația de a începe să creăm parteneriate la nivel național, pentru a promova NFE și a ne dezvolta mai mult (să începem prin a-i invita la ședințele și întâlnirile noastre)
Și cu asta s-a încheiat (pentru mine) forumul. Ceilalți participanți au mai putut participa la o ”vânătoare de comori” și o închidere formală.
Câteva zeci de ore de zbor mai târziu și aventuri (zbor anulat) am ajuns acasă.
Reflectând la ce s-a întâmplat pot să spun că mă bucur de experiențele avute și de lecțiile învățate. Și cu siguranță o să mă întorc în Rio să vizitez orașul!